2006 Copyright by Bogdan&Cosmin. All rights reserved.
 
     Stat în America de Nord, cuprinzând și insulele Arhipelagului Arctic Canadian, precum și insulele Newfoundland, Vancouver ș.a., înconjurat de apele a 3 oceane: Atlantic, Pacific și Arctic. Include 10 provincii și 2 teritorii. Canada este a doua țară ca mărime din lume. Suprafața este de 9.970.537 km . Așezarea geografică: 41 40'-83 10' lat N; 52 40'-141  long V.
     Relieful este reprezentat în cea mai mare parte de o câmpie cu reminiscențe glaciare, având în est regiuni cu aspect de podiș, în vest fiind mărginită de masive muntoase (Sistemul Cordilierilor cu vârful Logan-6050 m- alt. maximală în limitele Canadei, care include: Munții Stâncoși- 3954 m, Mackenzie, Coastelor- 4042 m). Stâncile vechi și dure, metamorfice ale Scutului Canadian ocupă o mare parte din nord, întinzându-se de la Munții Stâncoși până la Coasta Atlanticului și de la sudul Bazinului Arctic până la Marile Lacuri. În regiunile centrale ale Canadei se întinde partea nordică a Câmpiilor Centrale. La sud-est de Scutul Canadian se află câmpiile fertile și populate din Sf. Lawrence cu atitudine predominantă de 300-600 m și Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Munții Stâncoși și alți câțiva munți care se întind până la Oceanul Pacific. De-a lungul țărmului Oceanului Atlantic se întind Munții Apalași cu alt. medie de 500-700 m.
     Bogățiile subterane: vechile pietre cristaline sunt foarte bogate în minerale cum ar fi: cupru, zinc, nichel, plumb, argint, aur, diamante, crom, uraniu, cărbune, sare, ghips. Minele de azbest sunt la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier lângă granița Quebec/ Labrador. Petrolul și gazul natural provin din Preerie de unde pleacă prin conducte spre toate părțile țării. Canada este cel mai mare producător de uraniu, zinc și nichel.
     Clima este continentală, cu ierni reci și veri calde, însorite. Munții Stâncoși au prevenit răspândirea climei oceanice spre interiorul țării. În ianuarie temperatura medie este de -15 C, iar în nord, la Cercul Polar ea ajunge sub -30 . Vara temperatura medie este de 19 C. Cantitatea medie a precipitațiilor este de 1000 mm/m pe an.
          Canada este bogată în ape. Principalele râuri sunt: Ottawa, Moose, Albany, Winisk, Nelson, Churchill, Athabaska, Peace River, Leaf, Manicugan, Mackenzie, Columbia, Sf. Laurențiu ș.a. Cel mai mare râu este Mackenzie (4242 m). Lacuri: Huron, Lacul Superior, Erie, Ontario, Nipigon, Winnipeg, Athabaska, Lacul Sclavilor, Marele Lac al Urșilor, Mantitoba, Winnipegosis, Mistassini, Garry ș.a.
    43% din teritoriul Canadei îl constituie pădurile de conifere, în special de molid, brad, pin, cedru.
     Industria este foarte dezvoltată. Ea deține mai mult de jumătate din totalul exporturilor. Cei mai mulți angajați sunt în industria alimentară și cea a fabricării metalelor și, împreună cu produsele petroliere, chimicale, industria papetăriei și forestieră, aduc cel mai mare venit de valută străină. Canada este cel mai mare producător de lemn din lume, al doilea în producerea celulozei și al treilea în producerea hârtiei. Industriile sunt importante în regiunea Marilor Lacuri și pe țărmurile localității Sf. Lawrence. Toronto, Hamilton, Windsor și Montreal sunt cele mai mari orașe industriale.
     Produsul intern brut: 601.329.000.000 dolari SUA (2% din agricultură, 28% din industrie, 70% din servicii).    
 
S.C. MIGRATION VISA CONSULT S.R.L.